Lockigt hår Permanenta håret hemma Permanenta håret - tips Permanentat hår
Permanenta håret stora lockar Permanenta håret vågigt Permanenta långt hår
Rakpermanenta sig Hempermanent Frisyrer lockigt hår
Papiljotter och spolar Värmespolar Ploppa håret
Få långt hår
Tips för att permanenta håret
Du kommer förmodligen att behöva hjälp om du inte är en van permanentare. Det första du måste tänka på är vilken storlek du vill ha på lockarna. Det brukar finnas tre eller fyra olika storlekar på spolar som säljs. Det är viktigt att använda riktiga permanentspolar och inte papiljotter eller skumgummispolar – om du inte vill experimentera förstås, men jag har bara dålig erfarenhet av annat än riktiga spolar. Många är ute efter stora lockar och inte de små, korkskruvarna som man brukar få av permanent, men att permanenta sig med större papiljotter kan faktiskt göra att håret blir rakt i stället. Då är det bättre att permanenta håret ”hårt” med små spolar och sedan lägga upp det på stora papiljotter efteråt. Det som händer när man permanentar håret är nämligen att lockar håller sig mycket bättre. Det går inte att jämföra att lägga upp håret, fläta och ta ut flätorna eller locka med locktång före och efter en permanent. En av de allra största fördelarna med att permanenta sig är faktiskt att man efteråt kan skapa hållbara lockar i vilken storlek man vill. Läs mer här: permanenta håret stora lockar.

Här kan du köpa permanent på nätet. (Under produkten rekommenderas även andra sorters permanent.)

Det är smart att köpa åtminstone två storlekar på spolar för permanent. Den mindre storleken använder du till nackhåret och den större till håret närmast ansiktet. Det kommer nämligen att se konstigt ut om håret längst bak hänger ner under pannlockarna.

Se till att du köper nog med spolar, hellre för många än för få. Har du långt hår, köp på dig ordentligt. Det går ofta åt fler än man tror. Samma sak med permanentvätska och fixeringsvätska – har du långt hår kommer du alldeles säkert att behöva två förpackningar. Läs mer här: permanenta långt hår.


Permanenta håret

I samband med att man permanentar sig kan det vara bra att skaffa en vårdande inpackning eftersom håret kan bli torrt och känsligt.


Gör så här

Först och främst är det verkligen att rekommendera att håret är toppklippt och jämnt. Annars kommer det inte gå att rulla upp på spolar så att det blir bra.

Kamma håret i olika sektioner för att lättare kunna fördela spolarna på ett smart sätt. Lägg upp håret på spolarna tillsammans med silkespappret som medföljer (detta används för att håret inte ska glida av spolen). Var noga med att inte ta för mycket på varje spole. Samtidigt är det viktigt att alla får plats. Man bör lägga en rad rakt uppe på hjässan och sedan jämnt utefter sidorna. Det brukar finnas en rätt bra bild som följer med hempermanenten på upplägget.

Använd handdukar som du inte är så rädd om och var noga med att skydda kläderna. Det smartaste är kanske att bara ha BH på sig. Det finns nämligen risk att vätskorna missfärgar textilier.

Dränk in varje spole med permanentvätska (eller skum om du använder skumpermanent). Det är viktigt att håret blir ordentligt genomblött. Ångorna från vätskan kan vara ganska starka så det är bra att ha en handduk i beredskap som den som blir permanentad kan hålla för ansiktet och andas i en stund om det blir jobbigt. Den som permanentar kanske vill gå ut ifrån badrummet i någon minut då och då och ta en liten paus. Se till så att vätska inte rinner ner i ögonen eller verkar för nära ögonen. Låt sedan verka enligt förpackningens beskrivning. Obs! Var noga med att aldrig gå över tiden! Det finns då risk för att tappa hår. Du kan sätta på dig en duschmössa och kanske även sno en handduk runt – titta på förpackningen vad de rekommenderar. Skölj sedan ur med spolarna i. Applicera sedan fixeringsvätskan. Denna brukar vara ännu lite starkare i ångorna än permanentvätskan så vidta samma försiktighetsåtgärder. Låt verka men innan du sköljer ur på nytt, ta upp en testlock och titta om den blivit ordentligt lockad. Vanligtvis ska det se ut som en korkskruv. Om det ser bra ut, ta då bort alla spolar, släng silkespapperna och skölj ur ordentligt.